Imprimare

Hotelurile si pensiunile, obligate sa furnizeze date despre turisti

Evaluare utilizator:  / 0

Hotelurile si pensiunile vor fi obligate sa se inscrie intr-un sistem de evidenta a turistilor prin care se va putea afla in orice moment cine si unde este cazat, in caz contrar urmand sa fie amendate cu o suma de pana la 20.000 de lei, potrivit unui proiect de hotarare de Guvern.

Astfel, operatorii economici proprietari sau administratori ai structurilor de primire turistice sunt obligati ca in termen de 90 de zile lucratoare de la intrarea in vigoare a actului nromativ sa inscrie unitatea de cazare in Sistemul Integrat de Evidenta a Turistilor (SIET), conform instructiunilor din manualul postat pe pagina de internet a MDRT.

Ministerul va pune la dispozitia firmelor din turism un sistem informatic care poate furniza date in timp real referitoare la numarul turistilor cazati atat in diferite zone turistice, cat si in fiecare structura turistica de cazare.

Prin utilizarea aplicatiei informatice vor putea fi realizate raportari in orice moment privind gradul de utilizare a capacitatii de cazare, atat la nivel individual, al fiecarei structuri de primire turistice in parte, cat si la nivel regional sau national.

Prin corelarea informatiilor furnizate de SIET vor putea fi sanctionate de catre institutiile indrituite, tentativele sau faptele de neinregistrare a activitatii de cazare, ca activitate economica, de catre operatorii economici, se spune in nota de fundamentare.

"Persoanele care au savarsit infractiuni si sunt urmarite national sau international, sau cele cunoscute ca fiind traficanti, proxeneti, prostituate etc., care utilizeaza serviciile de cazare ale unei structuri de primire turistice, pot fi reperate, localizate mai usor de catre institutiile abilitate, aplicatia implementata prin acest act normativ permitand acest lucru", potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ.

Operatorii hotelurilor si ai pensiunilor sunt obligati sa inregistreze turistii cazati in sistemul SIET imediat dupa verificarea de catre receptioner a datelor inscrise in actul de identitate cu cele completate in fisa de anuntare a sosirii si plecarii.

Hotelierii sau administratorii pensiunilor sunt obligati sa asigure, la sosirea turistilor, completarea formularului "Fisa de anuntare a sosirii si plecarii", precum si inregistrarea datelor acestora in SIET.

Completarea fiselor se face de catre fiecare turist in momentul sosirii, pe baza actelor de identitate, care pentru cetatenii romani sunt buletinul, cartea de identitate sau pasaportul, carnetul de marinar sau licenta de zbor.

Este interzisa cazarea oricarei persoane care nu prezinta un act de identitate.

Operatorii economici proprietari sau administratori ai structurilor de primire turistice si personalul de la receptie sunt obligati sa informeze politia despre aparitia in unitatea turistica a persoanelor care au savarsit infractiuni si care au fost date in urmarire, precum si a altor persoane cunoscute ca traficanti, turbulenti, prostituate, proxeneti etc.

Pentru a se inscrie in sistem, proprietarul sau administratorul structurii de cazare va solicita personal autoritatii administratiei publice centrale cu competente in domeniul turismului datele necesare pentru conectarea la SIET.

In cazurile in care operatorii economici proprietari sau administratori ai structurii de primire turistice nu cazeaza pe parcursul unei zile nici un turist, acestia au obligatia inregistrarii acestui fapt in SIET, la momentul incheierii zilei hoteliere.

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a declarat la inceputul lunii ianuarie ca sistemul informatic de evidenta a turistilor la nivel national se afla in teste si va incepe sa functioneze din luna ianuarie.

"Este gata din luna decembrie, este in teste, si urmeaza sa il anuntam oficial si sa trecem la implementarea lui generalizata in luna ianuarie. Este acel sistem electronic de evidenta a turistilor despre care am vorbit la preluarea mandatului de ministru al Turismului", a spus Udrea.

Ea a adaugat ca prin acest sistem se incearca tinerea unei evidente in timp real a turistilor cazati in structurile de primire. 
"Pe de o parte vom avea date statistice la minister, iar pe de alta parte vom putea combate fenomenul evaziunii fiscale. Parte din el, pentru ca acest sistem se va implementa in structurile de cazare autorizate. Ne vom confrunta in continuare cu evaziunea fiscala in structurile de cazare neclasificate, nedeclarate, si aici va trebui sa gasim o solutie la nivelul guvernului, pentru ca ce ne impiedica in aceasta situatie este imposibilitatea de a intra pe o proprietate privata", a mai spus Udrea.

www.dailybusiness.ro

Aboneaza-te la newsletter si fii la curent cu cele mai noi oferte, promotii si concursuri Mavi Travel:
Email:

Mavi Travel & Services SRL

Nr. ORC: J40/21212/2005
CUI: RO 18222697
Adresa: Str. Volga Nr. 44 Sector 1 Bucuresti

Conturi:
RO72BTRL04801202W67916XX-RON
RO47BTRL04804202W67916XX-EUR
Banca Transilvania

Licenta turism nr.: 5683/26.04.2010
Brevet turism nr.: 17927/14.03.2011
Titular brevet: Mario Boro